Karlssons Musik - historik

2005 firar Karlssons Musik 35 år. Detta bl a med en unik jubileumskonsert där som tidigare jubileumskonserter allt överskott gick till Barncancerfonden. Denna gång blev det hela 40 000:- till Barncancerfonden.
För bilder från konserten klicka här.

Så började det
Den 3:e Mars 1970 startar Ingvar Karlsson firman Karlssons Musik. Det började med försäljning av Radio & HiFi, bilradio, transistorradio, bärbara bandspelare etc. 1971 började vår försäljning av begagnade dragspel och 1972 började vi med stereo & TV från Bang & Olufsen.

Firman utökar
Från början var butiken endast ett litet rum på c:a 14 m2 men har efter 7 stycken ombyggnader vuxit till c:a 230 m2 butiksyta förutom lager. När det gäller stereo- & TV-avdelningen så jobbade vi med alla möjliga märken fram till 1988, därefter satsade vi enbart på Bang & Olufsen´s sortiment med stereo, TV, video, telefoner etc och hade då ett i Sverige unikt visningsrum inrett i hemmiljö.

Ända in på mitten av 90-talet var Bang & Olufsen en betydande del av försäljningen men hela tiden så ökade dragspelsdelen och tog allt mer tid. Detta ledde till att vi år 2000 avslutade Bang & Olufsen-delen (efter 28 år!) och satsade enbart på allt med dragspel.

Dragspelsförsäljningen tar fart
Dragspelsavdelningen ökade mer och mer under årens lopp. 1980 övertog vi agenturen på Dise och därefter tog dragspelsförsäljningen verkligen fart. När vi sedan övertog agenturen på Bengt´s - Stjärnornas Spel fann vi oss i en unik sits. De två kanske mest prestigefyllda dragspelsmärken som funnits i Sverige befann sig helt plötsligt under samma tak.

Sortimentet utökas
Efter detta har vi utökat vårt sortiment med ytterligare modeller i olika prislägen så vi kan ha alternativ till alla kundkategorier. Ett snabbt ökande märke är Weltmeister som om fattar mycket prisvärda dragspel & durspel i olika utföranden. Vi har jobbat med dessa spel under ett antal år men det har blivit ett stort uppsving under slutet av 90-talet.

Tillbehör
Mycket betydande är idag också försäljningen av bagar (= ryggsäckar), remmar och CD med dragspelsinspelningar. Vi har även producerat en hel del LP-skivor, CD och kassetter. Storsäljarna är Lars Karlsson´s "Inspiration" och "Lars Karlsson Band".

25-årsjubuleum
När firman Karlssons Musik firade 25-årsjubileum 1995 så anordnades en välgörenhetskonsert med några ur Sveriges Dragspelarelit: Sören Rydgren från Bollnäs, Nils Fläcke från Stockholm, Anders Larsson & Annika Andersson från Borlänge, Björn Nilsson från Lidhult i Småland, Bjørnar Haugen från Norge och Lars Karlsson. Denna konsert gav över 20 000:- till Barncancerfonden. Den sändes också i radio och uppmärksammades av tidningar från både Sverige och Norge.

30-årsjubileum
4:e Mars 2000 var det dags för 30-årsjubileum och då gjordes det en liknande välgörenhetskonsert tillsammans med Vuxenskolan med följande artister: Adele Augustsson från Arvika, Annika Andersson från Varberg, Anders Larsson från Borlänge, Björn Nilsson från Lidhult, Bröderna Bertilsson från Alfta, Jörgen Sundeqvist från Bjästa, Lars Karlsson Band från Fjärås & Varberg samt Sören Rydgren från Kilafors. Konferencier var välkände radioprataren från "Melodikrysset" - Anders Eldeman (som vid detta tillfälle också var "Kung av Bälgien").

Som hemliga överaskningsartister hade vi Titti Sjöblom & Ehrling Eliasson, ett mycket uppskattat inslag. Konserten bevakades av TV4, lokalpress samt av facktidningar från bl a Norge och Tyskland. Vi som arrangör gjorde detta evenemang helt ideellt och samtliga artister ställde upp utan gage.
Det gav det fantastiska överskottet på hela 32 161:-. 15 000:- skickades till Barncancerföreningen i Västra Sverige och 17 161:- skickades till Barncancerfonden.

Bilder från vårt 30-års-jubileum kan du se om du klickar här!


Familjen Karlsson
fr.v. Lars, Siv, Sven, Ingvar.

2005 firar Karlssons Musik 35 år. Detta bl a med en unik jubileumskonsert där som tidigare jubileumskonserter allt överskott gick till Barncancerfonden. Denna gång blev det hela 40 000:- till Barncancerfonden.
För bilder från konserten klicka här.

Firman idag
Karlssons Musik är idag ett aktiebolag som ägs helt av familjen Karlsson. Antal personer som arbetar i firman är 4 stycken, Ingvar, Siv, Sven och Lars. Våra kunder kommer främst från områden runt om i Sverige (givetvis extra mycket från Göteborg eftersom vi ligger i Göteborgsområdet) men vi har även en hel del kunder från Norge och Danmark. Mycket tack vare en stor försäljning av nya dragspel har vi konstant ett stort sortiment av begagnade dragspel i alla prisklasser.

Serviceverkstad
En stor del av arbetet ärservice på dragspel. Det innebär många olika typer av reparationer, stämningar, mikrofonmonteringar osv. Givetvis har vi även alla möjliga tillbehör till dragspel som remmar, väskor, bagar mm, se under "tillbehör". Förutom försäljning jobbar vi också en hel del med uthyrning av dragspel och durspel.

En starkt växande del i vår verksamhet är försäljning av CD med dragspelsmusik i alla möjliga olika stilar (jazz, traditionellt, klassiskt mm, se vår "webshop").

Museum
Utöver service- och försäljningsdelen av dragspel så har vi även ett litet dragspelsmuseum (se under "Museum"). I detta ingår över 100 stycken gamla dragspel i mycket gott skick samt några nyare specialmodeller. Det går bra att titta på dessa när som helst under de tider vi har öppet (se under "Kontakt" ). Du kan givetvis också besöka vårt virtuella dragspelsmuseum genom att gå till "museum" i menyn till höger.

   
[huvudmeny]